اطلاعیه دفاع پایان‌نامه کارشناسی ارشد-زینب حسنی

اطلاعیه دفاع پایان‌نامه کارشناسی ارشد

حذف نویز تصاویر اولتراسوند توسط فیلترمیانگین‌های غیرمحلی

ارائه دهنده: زینب حسنی

زمان: دوشنبه ۲۶/ ۷/ ۱۴۰۰ ساعت ۱۱                                  مکان: کلاس ۲۰۱ ساختمان اصلی

استاد راهنما: آقای دکتر حمیدرضا شاهدوستی             مرتبه علمی: استادیار    دانشگاه:صنعتی همدان

استاد داور داخلی: آقای دکتر قاسم علی‌پور                 مرتبه علمی: استادیار      دانشگاه: صنعتی همدان

استاد داور خارجی: آقای دکتر سیاوش رجبی               مرتبه علمی: استادیار     دانشگاه: صنعتی همدان

چکیده:

تصاویر اولتراسوند در علم تشخیص پزشکی جزو تصاویر بسیار مهم و کاربردی هستند، اما همواره این تصاویر همراه با نوعی نویز به نام نویز اسپکل بدست می‌آیند. این نویز یک عامل نامطلوب است که باعث کاهش وضوح و کیفیت بصری تصویر و سپس مختل‌کردن تشخیص توسط پزشکان متخصص یا دستگاه­ها می­شود. در نتیجه کاهش نویز اسپکل یک مرحله‌ی مهم برای بدست آورن نتایج قابل اعتماد است. بنابراین استفاده از تکنیک­های پردازش تصویر برای حذف نویز این تصاویر، قبل از اینکه پزشکان متخصص یا دستگاه­ها تشخیص را انجام دهند، امری ضروری است. در این پایان‌نامه روشی بهینه جهت حذف نویز تصاویر اولتراسوند مبتنی بر فیلتر میانگین­های غیرمحلی ارائه می‌شود. از آنجایی که نویز تصاویر باید به گونه­ای حذف شود که تا حد ممکن ویژگی­ها و اطلاعات اصلی تصویر مانند لبه‌ها حفظ شود؛ در روش پیشنهادی ما از الگوریتم کلونی مورچگان برای تقسیم تصویر به دو ناحیه لبه و غیرلبه استفاده می‌گردد. رفع نویز نواحی لبه توسط فیلتر OBNLM که مخصوص نویز اسپکل است، انجام می‌گیرد و مقدار پارامترهای آن، متناسب با این نواحی انتخاب می‌‌گردد. از طرف دیگر برای رفع نویز مناطق غیرلبه از فیلتر محلی دوطرفه استفاده می‌شود تا مانع اتلاف محاسباتی پردازنده برای حذف نویز این نواحی با فیلتر میانگین‌های غیرمحلی گردد. در انتهای این تحقیق نتایج شبیه‌سازی‌ها با استفاده از شاخص‌های ارزیابی از جمله PSNR و SSIM و همچنین ارزیابی بصری مقایسه می‌گردد. نتایج بدست آمده بیانگر عملکرد مطلوب روش پیشنهادی می‌باشد.