عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی همدان: پژوهش باید مشکلات صنعت را مرتفع کند/ دانشگاه صنعتی همدان جایگاه خوبی در پژوهش دارد

دکتر خادمی گفت: در مقایسه با کشورهای پیشرفته دنیا، ارتباط صنعت با دانشگاه و امور پژوهشی آن در ایران بسیار کم رنگ‌تر است و آموزش و پژوهش متناسب با صنعت رشد نکرده است.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی همدان، پژوهشگر برتر استان در خصوص پژوهش گفت: به پژوهش از دو دیدگاه می‌توان نگاه کرد یکی پژوهش برای پژوهش و دیگری پژوهش برای کاربرد؛ در صورتی که بخواهیم برای پژوهش کاربردی و هدفی را متصور باشیم چالشی که به وجود می‌آید این است که باید آن پژوهش در حوزه مهندسی بوده و نشأت گرفته از صنایع باشد.
وی افزود: طرح‌هایی که به عنوان اختراع ثبت می‌شود و پژوهش‌هایی که به مرز علم ورود و از آن عبور می‌کند باید به صنعت کمک کند و چالش و مشکلی را از صنعت حل کند.
دکتر خادمی در خصوص وضعیت پژوهشی در کشور تصریح کرد: بسیاری از پژوهش‌ها در ایران صرف نظر از کاربرد، فقط به نوآوری و ابتکاری که ترکیبی از راه‌های گذشته یا بهینه‌‌سازی و ارائه مدل جدید بوده منتهی می‌شود اما از نظر کاربرد مشکلی که حداقل در همدان داریم در حوزه کاری مکانیک، مکاترونیک، اتوماسیون و رباتیک است؛ صنایع ما به دنبال این موضوع نیستند و در نتیجه پروژه‌ای نیز به عنوان چالش معرفی نمی‌کنند و به سمت ما نمی‌آورند که ما بخواهیم پژوهشی روی آن تعریف کنیم.
وی ادامه داد: در پژوهش برای پژوهش قاعدتاً مشکلی در ایران وجود ندارد چراکه اساتید توانمندی در دانشگاه وجود دارد و از نظر علمی و آکادمیک مشکلی در دانشگاه نداریم.
پؤوهشگر برتراستان افزود: در حوزه مهندسی اگر پژوهش‌ها به سمت کاربرد پیش نمی‌رود به این دلیل است که آموزش عالی ما متناسب با صنعت رشد و گسترش نیافته است یعنی فارغ‌التحصیلان بسیاری در حوزه مهندسی همچون برق، عمران، مواد، معدن و… داریم که پس از فارغ‌التحصیلی به ویژه در مقطع کارشناسی کاری نمی‌یابند که این امر نشان دهنده این مهم است که ما بیش از حد مورد نیاز صنایع دانش آموخته تربیت می‌کنیم.
وی افزود: صنعت ما درخواستی برای دانش آموخته ندارد، با توجه به اینکه بخش پژوهش صنعت ما فعال نیست و صنعت ما روبه رشد و همگام با کشورهای پیشرفته دنیا حرکت نمی‌کند این مشکل نیز به وجود می‌آید که پژوهش‌های ما نیز نمی‌تواند کاربردی باشد.
دکتر خادمی افزود: در کشورهای اروپایی، آمریکا و دانشگاه‌های سطح یک، پروژه‌هایی که در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری تعریف می‌شوند اصولاً پروژه‌های برگرفته از صنعت است که منابع مالی خوبی نیز صنعت برای آنها تعریف می‌کند که دانشگاه و استاد از منابع مالی تعریف شده منتفع شده و پژوهش کاملاً کاربردی است؛ در ایران نیز ناگزیر باید به این سمت حرکت کند.
وی تصریح کرد: اینکه پژوهش‌های کاربردی- پژوهشی که فقط منجر به تولید مقاله شود راضی‌کننده نیست و نمی‌پسندم، اما چاره‌ای هم نیست چراکه در بسیاری از موارد ارتقاء هیأت علمی و تبدیل وضعیت هیأت علمی در آئین‌نامه‌ها، معیار قرار دادن مقاله است و در نتیجه هیأت علمی ناگزیر می‌شود پژوهش را حتی اگر کاربردی در صنایع محلی خود ندارد، انجام دهد.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی همدان در خصوص وضعیت پژوهش در دانشگاه صنعتی گفت: با زحمت اساتید در دانشگاه صنعتی همدان و گروه رباتیک، دانشجویان ما در بهترین دانشگاه‌های تهران در دوره‌های روزانه از مهندسی پزشکی، مکاترونیک، خودرو و مکانیک طراحی کاربردی پذیرفته شده‌اند.
وی تصریح کرد: تعداد مقالات چاپ شده دانشگاه بوعلی، دانشگاه علوم پزشکی و سایر دانشگاه‌ها با توجه به تعداد هیأت علمی بیشتر از دانشگاه صنعتی همدان است؛ اما نسبت تعداد مقالات چاپ شده به تعداد هیأت‌های علمی، دانشگاه صنعتی همدان در جایگاه سوم و یا چهار در استان قرار دارد.
دکتر خادمی افزود: دانشگاه صنعتی همدان از نظر پژوهشی با توجه به اینکه هیأت علمی‌های این دانشگاه عمدتاً جوان هستند لازم و انگیزه کافی را برای کار دارند و کارهای پژوهشی به خوبی در دانشگاه پیش می‌رود.و آئین‌نامه‌ای مدون در دانشگاه صنعتی همدان برای امور پژوهشی وجود دارد که طبق آن عمل کرده و از نظر بودجه مشکلی در امور پژوهشی ندارد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: متاسفانه یک آفت در سیستم دانشگاهی ما وجود دارد که در حال بزرگ شدن نیز هست. ارتقا در دانشگاه به گونه‌ای است که اگر یک استاد و پژوهشگر چندین طرح فناورانه به ثبت برساند و آن را نیز طرح تجاری‌سازی کند اما نهایتاً در ارتقای علمی، شرط لازم داشتن مقالات است؛ بسیاری از اساتید برای راحتی در ارتقا راه ساده‌تر را انتخاب کرده و انجام کار پژوهشی که منجر به مقاله شود را انتخاب می‌کنند و این امر یکی از آفت‌هایی است که منشاء اصلی آن قوانین و مقررات تعریف شده در وزارت علوم و شورای عالی انقلاب فرهنگی است که نیاز به بازنگری دارد.